Lśnienie od kuchni

Orkiszowa babka z kremem cytrynowym i owocami


Nasza propozycja na zdrową i pyszną przekąskę, która eliminuje cukier oraz białą mąkę, wykorzystując naturalną słodycz syropu i zdrowe właściwości orkiszu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a udekorowana sezonowymi owocami, stanowi ucztę dla oczu i podniebienia.



Krem


1 saszetka budyniu waniliowego

pół kostki masła

1 i 1/4 szklanki mleka

2 łyżki soku z cytryny


Z podanej ilości mleka przygotuj budyń (wyjdzie trochę bardziej gęsty niż zwykle) i pozostaw do wystudzenia. Do miski przełóż miękkie masło i ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, cierpliwie, aż zrobi się puszyste i jasne. Następnie dodawaj

łyżkami budyń (powinien być bardzo gęsty, wręcz sztywny) i mieszaj za pomocą miksera, uważaj jednak, by nie miksować masy zbyt długo. Następnie dodaj sok z cytryny i odstaw na dwie godziny do lodówki.



Babka


3 jajka

1/4 szklanki syropu klonowego

pół szklanki ksylitonu

1 jogurt naturalny (140g)

2 łyżki płynnego oleju kokosowego

1,5 szklanki mąki orkiszowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Żółtka utrzyj z ksylitonem, aż masa stanie się gładka i jasna, następnie dodaj do niej syrop klonowy, olej kokosowy i jogurt, ciągle miksując. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia i energicznie wymieszać. Oddzielnie ubij białka ze szczyptą soli na lśniącą, sztywną pianę i połącz z resztą delikatnie mieszając łyżką. Tak otrzymaną masę wylej do małych foremek i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut. Po wystygnięciu ciasta, nałóż na nie krem i udekoruj owocami. Gotowe!


tekst, zdjęcie: Maja Kubiaczyk