Orkiszowa babka z kremem cytrynowym i owocami
Nasza propozycja na zdrową i pyszną przekąskę, która eliminuje cukier oraz białą mąkę, wykorzystując naturalną słodycz syropu i zdrowe właściwości orkiszu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a udekorowana sezonowymi owocami, stanowi ucztę dla oczu i podniebienia.

Krem
1 saszetka budyniu waniliowego
pół kostki masła
1 i 1/4 szklanki mleka
2 łyżki soku z cytryny
Z podanej ilości mleka przygotuj budyń (wyjdzie trochę bardziej gęsty niż zwykle) i pozostaw do wystudzenia. Do miski przełóż miękkie masło i ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, cierpliwie, aż zrobi się puszyste i jasne. Następnie dodawaj
łyżkami budyń (powinien być bardzo gęsty, wręcz sztywny) i mieszaj za pomocą miksera, uważaj jednak, by nie miksować masy zbyt długo. Następnie dodaj sok z cytryny i odstaw na dwie godziny do lodówki.

Babka
3 jajka
1/4 szklanki syropu klonowego
pół szklanki ksylitonu
1 jogurt naturalny (140g)
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
1,5 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka utrzyj z ksylitonem, aż masa stanie się gładka i jasna, następnie dodaj do niej syrop klonowy, olej kokosowy i jogurt, ciągle miksując. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia i energicznie wymieszać. Oddzielnie ubij białka ze szczyptą soli na lśniącą, sztywną pianę i połącz z resztą delikatnie mieszając łyżką. Tak otrzymaną masę wylej do małych foremek i piecz w temperaturze 175 stopni przez 35 minut. Po wystygnięciu ciasta, nałóż na nie krem i udekoruj owocami. Gotowe!
tekst, zdjęcie: Maja Kubiaczyk