top of page

Lśnienie od kuchni - falafele




Pachnące aromatycznymi przyprawami, chrupiące na zewnątrz i idealnie miękkie w środku. Świetne zarówno jako przekąska, jak i danie główne. Rozsławione przez wegan i wegetarian, zdobywają coraz większą popularność również wśród mięsolubnych. Musicie ich po prostu spróbować! Mamy dla Was przepis na falafele idealne, które w połączeniu z paprykowo-cukiniowym pęczakiem rozkochają Was w sobie na zawsze.



Składniki:


falafele:

250g suchej ciecierzycy

2 ząbki czosnku

3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki chilli

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżka mąki ryżowej

sól do smaku


Paprykowo - cukiniowy pęczak:

szklanka pęczaku

nieduża cukinia

2 papryki czerwone

2 ząbki czosnku

por

garść natki pietruszki


   Ciecierzycę należy dokładnie umyć, następnie zalać wodą i odstawić na ok. 12h (najlepiej zrobić to przed snem). Następnie odcedzić, opłukać i zmielić. Najlepsza będzie do tego maszynka do mielenia, gdyż blender może się zatrzeć. Po zmieleniu dodać wszystkie przyprawy, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dolać ok. 2 łyżki wody i dosypać mąkę ryżową, tak, by uzyskać odpowiednią konsystencję - masa powinna łatwo przyjmować kształt. Odstawić na pół godziny do lodówki, następnie wyciągnąć i ulepić kulki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić do niego falafele. Smażyć z każdej strony po ok. 3 min, po czym wyłożyć na ręcznik papierowy i poczekać aż olej odsiąknie.

    Pęczak należy ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinię, por i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. W tym czasie włożyć paprykę na 25 min do piekarnika (rozgrzany do 180o). Po upieczeniu wyciągnąć, poczekać aż ostygnie i pokroić również w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i lekko podgrzać jeszcze raz na patelni. Pęczak wyłożyć na talerz i serwować z falafelami. Smacznego!

bottom of page