Wariacja na temat (oro) matchy

Zaktualizowano: 14 kwi


 

Na dziś mamy dla Was coś specjalnego! Szybki przepis na nieco inne wykorzystanie jednej z naszych ulubionych ostatnio herbat- matchy. W kuchni lubimy trochę eksperymentować, dlatego dysponując tak wdzięcznym produktem, postanowiliśmy wypróbować go nie tylko do naparu. Matcha świetnie sprawdziła się jako urozmaicenie śniadania, idealnie komponując się z wiosną za oknem!


 





Przepis? Łatwy i szybki!


Składniki: 1-2 łyżeczki oro matcha, 3 łyżki mascarpone, serek homogenizowany, biała czekolada, laska wanilii (opcjonalnie), pistacje, suszone kwiaty

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.

  2. Matchę przesiej przez sitko do połączonego mascarpone z serkiem waniliowym.

  3. Składniki najlepiej wymieszać mikserem, w celu uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

  4. Dodaj roztopioną czekoladę i pokruszone pistacje.

  5. Przyozdób suszonymi kwiatkami.

  6. Podawaj ze świeżymi croissantami, smacznego!






Kilka słów o zielonym, magicznym proszku. Czym jest Matcha?


Matcha to rodzaj japońskiej, sproszkowanej, zielonej herbaty. Spożywana jako tradycyjny napój bądź wykorzystywana w recepturach kulinarnych, stanowi idealne uzupełnienie codziennej diety. Wyjątkowe właściwości zdrowotne, bardzo duża zawartość antyoksydantów, jak i wysoka zawartość kofeiny sprawiają, że benefity codziennego picia matchy są z czasem nieocenione. Pozyskujemy ją ze starannie wyselekcjonowanych krzewów, których liście odcina się od dopływu światła trzy tygodnie przed zbiorem. Proces ten zmusza je do wzmożonej produkcji biogenów i chlorofilu. Pijąc matchę musimy pamiętać, że spożywamy w całości zmielone liście herbaciane (Camellia sinensis) – z uwagi na ten fakt, jedna czarka matchy stanowi około 10-20 filiżanek zielonej herbaty pod względem samej liczby antyoksydantów.





OROMATCHA to rodzinna firma, która powstała z zamiłowania do japońskiej kultury i zdrowego trybu życia. Trudny czas dla całego świata zmusił nas do większej świadomości własnego zdrowia i ciała, dlatego założyciele postanowili przejść od słowa do czynu i stworzyć coś dla siebie i jednocześnie innych.

Jaka jest ich matcha?

  • ma słodkawy posmak

  • intensywnie zielony kolor

  • wysoką zawartością kofeiny

  • bardzo dużą ilością antyoksydantów (najbogatsze źródło wśród zielonych herbat i warzyw)

  • wysoką zawartością chlorofilu, uzyskiwaną przy specjalnym procesie produkcji

OROMATCHA to najwyższej jakości tradycyjna herbata, uprawiana na Kyūshū, w prefekturze Kagoshima.Idea firmy wykreowała się w roku 2020, by na polskim rynku zawitać w 2021. Od tego czasu dołożyli największych starań, by oferowany przez nich produkt odznaczał się najwyższą możliwą jakością oraz najbardziej organicznym i naturalnym sposobem zbioru.




Naszą herbatę wybieramy bardzo starannie. Oferujemy wiele różnych opcji dostawy i metod płatności. Zapoznaj się z naszą galerią produktów i przetestuj proces obsługi klienta OROMATCHA osobiście. W razie pytań, uwag lub sugestii zachęcamy do kontaktu z nami.​​ - oromatcha team